Wat te doen bij een overlijden?

Wanneer iemand binnen de familiekring overlijdt, heeft de familie vaak de neiging om direct allerlei zaken te gaan regelen. Daar is eigenlijk geen enkele reden voor.

Vaak is het ook niet verstandig. Een sterven is een emotioneel gebeuren en soms het laatste stadium van een vermoeiende tijd. Er is dan ook niets op tegen om eerst een uur of een paar uur de tijd te nemen om wat tot rust te komen of om met elkaar het overlijden te bespreken.

Bel de huisarts

Naast natuurlijk eventuele familie of bekenden, is één van de eersten die gebeld moet worden, de huisarts. Deze (of een plaatsvervanger) zal dan langskomen om officieel het overlijden vast te stellen. Tevens zal hij vaststellen of de overledene een natuurlijke dood gestorven is, en wat mogelijk de oorzaak van overlijden is. Eén en ander wordt op een formulier ingevuld in een zgn. “Verklaring van Overlijden” die de huisarts achterlaat. Zolang een arts deze verklaring nog niet heeft opgesteld, mag er met de overledene niets gebeuren.

Uitvaartonderneming inschakelen

Als de (huis)arts geweest is en de verklaring van overlijden heeft achtergelaten, is de volgende stap te besluiten wie u de uitvaart wilt laten verzorgen. Wees u er van bewust dat wanneer de overledene lid was van een uitvaartvereniging en/of een uitvaartverzekering had, niemand u kan verplichten om de uitvaart te laten verzorgen door de uitvaartorganisatie die verbonden is aan deze vereniging of verzekering!

Wilt u de uitvaart laten verzorgen door een andere uitvaartondernemer dan die van de vereniging of verzekering, dan is het verstandig om deze uitvaartondernemer éérst te bellen. Deze kan dan contact opnemen met de verzekering.

Arkadya Uitvaartzorg

Wanneer u besluit Arkadya Uitvaartzorg in te schakelen, spreken wij met u af wanneer wij bij u langs komen. Dat kan zo spoedig mogelijk, maar desgewenst ook na een paar uur. In alle rust kunnen we dan de uitvaart en de verschillende mogelijkheden met u bespreken.

Wilma van Steenbergen

Advies op maat

Ik ben 24/7 telefonisch
bereikbaar voor al uw vragen.

0418 56 14 73